Een race simulator bootst een echte racewagen en autorace na. Het verschil tussen sim racing en een race simulator is dat je voor sim racing niet per se een race simulator in huis hoeft te hebben. Een race simulator is het stuk gereedschap die de autorace zo echt mogelijk namaakt. Je hebt race simulatoren in allerlei vormen en maten. Zo kan je een simulator in samenwerking met een VR-bril kopen voor een nog realistische ervaring.

Wat is een race simulator?

Een race simulator is een machine die een racewagen en autorace probeert na te bootsen. Als raceliefhebber heb je vast wel eens van de naam gehoord. Ook is de kans groot dat je een race simulator op diverse bedrijfsfeesten of beurzen voorbij hebt zien komen. Sinds de entree van Max Verstappen in de Formule 1 is Nederland in de ban van Formule 1 geraakt. Zo is de vraag naar een race simulator explosief gestegen en is er ook veel vraag naar een playseat. We kunnen stellen dat Max Verstappen het sim racing in Nederland naar een hoger niveau heeft gebracht.

Om zo dicht mogelijk bij het echte Formule 1 gevoel te komen, kan je er voor kiezen om een playseat en stuur- en pedalenset aan te schaffen. Als je echter next level wilt racen heb je een echte race simulator nodig. Een simulator is namelijk veel meer dan alleen een playseat met een stuur- en pedalenset gemonteerd. De machine gaat namelijk veel verder dan dat. Het kan G-krachten nabootsen, trillingen en hobbels van het asfalt weergeven en de impact van een crash doorgeven.

Het gebruik van zo’n machine kan de gebruiker het gevoel geven in een echte racewagen te zitten. Toch zijn er verschillende soorten machines en is niet elke simulator zo uitgebreid. Een playseat in combinatie met een stuur- en pedalenset worden door sommigen ook al race simulatoren genoemd. Het is immers net wat jij verstaat onder het woord.

Race simulator

Welke virtuele racewagen past bij mij?

Om erachter te komen welke virtuele racewagen jij in huis moet halen zijn er een aantal overwegingen die je moet maken. Zo is het belangrijk om je budget op papier te zetten, je doel van de race simulator duidelijk te hebben, de ruimte waarin het racemonster komt te staan op te meten en hoeveel tijd je denkt te besteden op de simulator.

Vele professionele coureurs zoals Max Verstappen en Lando Norris hebben een virtuele racewagen laten bouwen zodat ze thuis kunnen oefenen. Voor coureurs is een zo realistisch mogelijke weergave van de realiteit een vereiste om beter te worden. De recreatieve coureur heeft dit echter niet per se nodig. Als je in je vrije tijd aan het racen bent, dan maakt het voor velen niet uit of je de hobbels van het asfalt door je hele lichaam voelt. De force feedback van een racestuur is vaak al meer dan genoeg.

Als je het leuk vindt om een race simulator in huis te hebben, dan kan je voor ongeveer €1000,- klaar zijn. Dan heb je een racestoel, stuur- en pedalenset en een standaard nodig waar je deze op kan monteren. Een racestoel kan al een stoel zijn die jij nog in je kamer hebt staan en niet gebruikt. Met een beetje handigheid bouw je namelijk je eigen virtuele racewagen.

Wil je een wat professionele race simulator in huis halen, dan kan je er voor kiezen om een playseat en stuur- en pedalenset samen te stellen. De prijzen verschillen heel erg. Het hangt ervan af wat je eisen zijn aan de playseat en stuur- en pedalenset. Gemiddeld gezien ben je voor een professionele race simulator tussen de €1500,- en 2000,- kwijt.

Je hebt dan eigenlijk alles in huis om te beginnen met sim racing. Het enige wat nog ontbreekt is een PC of Gameconsole, maar we gaan er stiekem van uit dat je deze al in huis hebt.

Lees alles over sim racing via de button hieronder

Sim Racing