Sim Racing (Simulated Racing) is het racen op een gameconsole of PC. Vandaag de dag is het sim racen populairder dan ooit. Dat betekent echter niet dat het pas kort geleden is ontstaan. De eerste race simulator is gemaakt in 1989 waardoor men al ruim 30 jaar aan sim racing kan doen. De opkomst van Esports zorgt ervoor dat er steeds meer vraag is naar sim racing artikelen en competities.

Wat is Sim Racing?

Het virtuele racen wordt sim racing genoemd. Dat betekent dat je een racespel en gameconsole of PC nodig hebt om aan sim racing te doen. Je kan op verschillende manier virtueel racen. Er wordt in de gamewereld onderscheidt gemaakt tussen twee verschillende soorten en beide soorten hebben een grote aanhang.

Sommige racegames worden ontworpen om entertainment te bieden in een leuke, pick-up-and-play soort van manier. Dit worden ook wel arcade games genoemd. Dit zijn games waarbij je tegen anderen of tegen de computer racet en het niet heel erg realistisch is. Deze games hebben als doel iedereen een leuke tijd te geven. Je kan deze games spelen op gamepads, toetsenborden of zelfs stuur- en pedaalsets door het gebruik van rijhulpmiddelen (assists) om ze toegankelijk te maken voor gebruikers van alle niveaus.

Naast de arcade games heb je ook simulatie games. Deze games worden veelal gebruikt voor sim racing en geven een zo realitisch mogelijke weergave van de realiteit. Bij het sim racen wordt er vaak gebruik gemaakt van een race simulator om de game nog realistischer te maken.

Een racesimulator brengt het gamen naar een veel diepgaander en serieuzer niveau. Ontworpen om variabelen zoals grip, tractie, ophangingsgeometrie, aërodynamica en meer na te bootsen, creëert een simulator een zo nauwkeurig mogelijke weergave van de realiteit.

Betekent dit dat je met een arcade racespel geen sim racing competitie kan beginnen? Het antwoord daarop is nee. Met elk racespel kan je een sim racing competitie beginnen. Als je een serieuze groep coureurs bij elkaar brengt en de juiste regels afspreekt, kan je een sim race spel nabootsen. Uiteraard blijft het een arcade game, maar je hebt zelf in de hand of je het als arcade beschouwt of dat je het spel op een zo realistisch mogelijke manier benaderd.

sim racing competitie

Wat heb je nodig om te starten met Sim Racing?

Om te beginnen met sim racing heb je in eerste instantie niet veel nodig. Als je een PC, Gameconsole en een gamepad of toetsenbord ter beschikking hebt kan je al beginnen met sim racing. Je zal merken dat je misschien niet mee kan komen met de top sim racers van deze wereld. Om echt een goede sim racer te worden zal je moeten investeren in apparatuur.

Dit wil echter niet zeggen dat je veel geld hoeft te besteden aan software om mee te kunnen doen aan verschillende competities. Veel Esports competities hebben verschillende niveau’s zoals ook bij de echte sporten het geval is. Er is immers niet voor iedereen plek in de Eredivisie. Zo werkt het ook in de sim racing wereld. Het is daarom prima als je begint met een gamepad en je steeds beter wordt en een divisie omhoog gaat. Je kan altijd nog de apparatuur aanschaffen om die extra tiende in het spel te vinden.

Race simulator

Mocht je wel een simulator willen aanschaffen, dan zijn er verschillende merken die een simulator aanbieden. Als je de overstap van een gamepad naar een racestuur wilt maken, hoef je geen dure simulator in huis te halen. Een racestuur en pedalen heb je al vanaf €50,-. Wil je voor een goed racestuur gaan, dan betaal je al snel rond de €300,-. Als je een racestuur hebt gekocht, moet je deze ook nog ergens kwijt kunnen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kan een playseat kopen, je kan het stuur aan je tafel monteren of je kan een wheelstand kopen die je gemakkelijk kan opbergen.

Als je een groter budget hebt dan is het mogelijk om een echte racesimulator in huis te halen en het sim racing te ervaren zoals de echte coureurs dat doen. Je hebt dan een playseat, racestuur en pedalen en verschillende monitoren nodig om een echte racesimulator in huis te hebben. Er zijn bedrijven die een kant-en-klare- racesimulator leveren. Maar de echte hobbyist maakt ze zelf. Je kan de racesimulator namelijk zo uitgebreid mogelijk maken.

Om te beginnen met sim racing heb je dus niet veel nodig. Je moet een aantal dingen in afweging nemen als je gaat starten met sim racing:

  • Budget
  • Je doel.. wil je de beste sim racer ter wereld worden of doe je het puur voor de hobby?
  • Hoe groot is de ruimte die je beschikbaar hebt?
  • Hoe veel tijd ben je bereid in de sim racing te stoppen?
Sim Racing populair

Waarom is Sim Racing zo populair?

De huidige mogelijkheden tot het sim racen zijn de meest realistische die we ooit hebben gezien en het kan zijn dat je tegen een echte coureur gaat racen. Je kunt je afvragen waarom men niet naar de plaatselijke kartbaan gaat om in het echt te racen maar liever thuis blijft om te sim racen. Daar zijn een aantal redenen voor:

Kosten

Laten we eerst eens kijken naar de kostenfactor. Toegegeven, het krijgen van alle apparatuur om je eigen simulator te krijgen kan vrij duur uitvallen, maar zoals we hierboven al beschreven hebben kan je het zelf zo gek maken als je wilt. Om te beginnen met sim racen heb je geen groot budget nodig.

Als we dit vergelijken met wat je betaald voor een dag karten of het boeken van een testdag op een echt circuit begint sim racing er steeds interessanter uit te zien. Als je een middag gaat karten ben je al snel €50 kwijt wat ook nog verdeeld wordt in verschillende sessies van 12 a 15 minuten. Het boeken van een testdag op een circuit met echte raceauto’s valt nog veel duurder uit. Als je deze kosten vergelijkt met de apparatuur die nodig is voor het sim racen, ben je al snel veel goedkoper uit.

De enige kosten die je maakt met het sim racen is de eenmalige aanschaf van het apparatuur!

Veiligheid

Tijdens het echte en virtuele racen is een kans op een ongeluk altijd aanwezig. Bij het sim racen kan je ook crashen, maar dit heeft geen gevolgen voor je fysieke gesteldheid. Het racen op een racesimulator is daarom ook veel veiliger dan het racen op een circuit. Coureurs zijn op het echte en virtuele circuit altijd op zoek naar de “limit”. Hoe hard kan je door een bocht? Hoe laat kan ik remmen? Al deze factoren zijn tijdens het sim racen veel veiliger en je kan daardoor gemakkelijker de grens opzoeken.

Het gevoel van het racen op een circuit en de grens vinden met karten of echte raceauto’s is een echte adrenalinekick. Het gevoel dat je krijgt als je de snelste tijd hebt neergezet is voor velen onbeschrijfelijk. Je zult dan ook merken dat er online veel meer crashes plaatsvinden, daarom is het belangrijk om een sim racing competitie te vinden die hiervoor regels heeft opgesteld.

Leerzaam

De meeste topteams in de autosport zullen ofwel hun eigen simulator hebben ofwel een faciliteit die ze gebruiken voor hun coureurs. Dit is niet alleen om de tijd tussen de raceweekenden door te brengen, er zijn ook voordelen om hun coureurs tijd te laten besteden aan een sim.

Aangezien zelfs de allerbeste coureurs ter wereld nog leren, biedt een simulator een ideale gelegenheid om de techniek te verbeteren, het zicht te verbeteren, referentiepunten te vinden om te remmen of in te sturen en zelf de mentale vaardigheden zoals focus, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen te verbeteren. Aan al deze aspecten kan worden gewerkt binnen een gecontroleerde omgeving waar het gemakkelijker en veiliger is om direct resultaat te zien.

De meeste moderne simulatoren beschikken over een diepgaande datalogging-faciliteit. Deze gegevens kunnen worden bekeken met behulp systemen waarbij je een grafische illustratie kunt zien van gegevens zoals de gas- en rempositie, snelheid, stuurhoek en nog veel meer. Zo kun je zien waar je nog sneller kunt gaan en je eigen rijtechniek te analyseren.

Tijd

We weten allemaal dat tijd kostbaar is. In feite lijkt er in de drukke wereld van vandaag minder tijd te zijn dan ooit. Dus, als je bedenkt dat je maar een paar uur per dag of per week hebt, kan je er beter voor zorgen dat deze tijd zo efficiënt mogelijk besteedt wordt.

Door aan sim racing te doen en kan je racen wanneer jij wilt. Heb je ‘s avonds een uur de tijd? Dan is het bijna onmogelijk om naar een circuit te gaan en daar te testen. Je hebt echter binnen no-time je gameconsole of PC opgestart en je kan direct beginnen.

Competitie F1esports.nl